Založ si blog

Kauza 6/51 – Ako Sulík nenakúpil testy a Krajčí vakcíny

Keď som v predchádzajúcej kauze odbehol do obdobia pandémie COVID-19, zostanem pri nej aj v kauze číslo 6. Nie, nečíslujem ich chronologicky, ani podľa dôležitosti, bolo ich totiž toľko, že o nich píšem v poradí, ako si na ne spomeniem.

Isto si pamätáte, ako koaličná idylka skončila, keď vtedajší predseda vlády Igor Matovič obvinil vtedajšieho ministra hospodárstva Richarda Sulíka, že tým, že včas nenakúpil antigénové testy, životmi na to doplatí 4 300 ľudí a desiatky tisíc ľudí bude trpieť celoživotnými zdravotnými problémami. Sulík mal byť podľa Matoviča okrem obetí na životoch zodpovedný aj za hospodárske škody vo výške jednej miliardy eur.

A tieto slová Matovič potom zopakoval niekoľkokrát, dokonca aj v zahraničí. Úlohu nakúpiť testy dostal Sulík od Matoviča zrejme za trest. Keď konflikt vrcholil, Matovič búšil do Sulíka ešte viac. Milión testov za 3,9 milióna eur, ktoré zohnal, Matovič považuje za „šmejd“ a 250-tisíc ľudí, ktorých nimi už testovali, označil za „hókusy-pókusy“. „Ja by som ani psa tým netestoval,“ vyhlásil Matovič.

Matovičova vláda nielenže nedokázala zabezpečiť dostatok kvalitných testov, väčším problémom bol nedostatok vakcín. Najskôr očkovali len seniorov, ktorým púšťali voľné termíny po stovkách cez internet. Volali sme to nočné hry o život. Seniori, ktorí sa chceli očkovať, museli striehnuť na to, či sa niekde neobjaví voľný termín. Napríklad, mne sa, doteraz neviem akým zázrakom, podarilo pre rodičov nájsť dva voľné termíny v Skalici. Cestovali sme tam z Bratislavy viac ako hodinu a o tri týždne pre preočkovanie opäť. Naopak, Skaličania chodili do Bratislavy a veľakrát sa stalo, že Bratislavčania cestovali aj na východné Slovensko.

Najprv očkovali seniorov, potom zdravotníkov a učiteľov, niektoré celebrity a členovia vlády sa tvárili, že robia očkovaniu propagáciu a zaočkovali ich prednostne. Napríklad bývalá tenistka Dominika Cibulková. Očkovanie sa vážne nerušilo vtedy, keď, kto iný ako Igor Matovič, vyhlásil o jednej z vakcín, že o nej vieme svoje. V tom čase prednostne očkovali učiteľov a 30 percent z nich sa zľaklo a z očkovania sa odhlásilo. Potom sa začal boj zaočkovaných s nezaočkovanými, neprospel ani očkovací bonus, ktorí dostávali seniori, ak mali všetky tri dávky.   

Vakcín sme mali málo. Až neskôr vysvitlo, že aj preto, že vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí, o ktorom som písal v predchádzajúcej kauze, odmietol minimálne 2,8 milióna vakcín od spoločnosti Pfizer, ktorými mohlo byť zaočkovaných 1,4 milióna ľudí. Krajčího za to nikdy nestíhali. Faktom však ostáva, že ministerstvo zdravotníctva dodnes nezverejnilo všetky podrobnosti k nákupu vakcín, a to vláda mala v programovom vyhlásení viac ako 90 krát slovo transparentnosť.

A to už nespomínam dva objednané milióny ruských vakcín Sputnik, z ktorých prvú dávku Matovič slávnostne doviezol na Slovensko vládnym špeciálom, ale očkovať sa s nimi nedalo ešte niekoľko týždňov. Tieto vakcíny sme napokon darovali tesne pred expiráciou krajine mimo Európskej únie.

RIEŠENIE: V tomto prípade je na všetky riešenia už neskoro. Keď mali ministri nakúpiť vakcíny, nekúpili ich. Naopak, potom ich nakúpili toľko, že sme ich expirované vyhadzovali, lebo už sme nimi nemali koho očkovať. Dnes už môžeme iba zdokumentovať škody, ktoré babráci z OĽANO spôsobili a zosobniť im ich. Aj to však bude ťažké, až nemožné, lebo hmotná zodpovednosť politikov, ktorú OĽANO sľubovalo, dodnes neexistuje.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák sa znova postaví pred súd a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Bomby padajú na Odesu, Zelenskyj čistil tajnú službu

02.05.2024 06:10

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299312x
Priemerná čítanosť článkov: 4467x

Autor blogu

Kategórie