Založ si blog

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila.

Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje nielen dizajnovým nábytkom, ale aj dizajnovými vešiakmi na kabáty. Tu máme vešiak, ktorý bežne kúpite v obchode s nábytkom do 30 eur, tento konkrétny zo švédskej predajne nábytku dnes stojí 24,99 eur.

Ale pani Remišová je prešpekulovaná. Prečo by na ministerstvo nakúpila vešiaky po necelých 25 eur, keď ich môže nakúpiť za 120? Tento vešiak vylúčila, pretože má výrobcom deklarovanú  nosnosť len 12 kg a ona potrebovala 15 kg. Ale pani Remišová zabudla, že kúsok od modrého obchodu s nábytkom je iný obchod, taký s takou veľkou červenou stoličkou a tam majú veľmi podobný vešiak, ktorý má nosnosť 15 kg a je len o dve eurá drahší, stojí 26,99 eur.

A teraz sa poďme pozrieť, čo nakúpila pani Remišová. Veľmi podobné vešiaky a za jeden nedala ani 30 eur, ani 50, ani 100 eur, ale presne 120 eur a 96 centrov. Na jednom vešiaku tak preplatila 93,97 eur. A hádajte, koľko tých vešiakov kúpila? Presne 350 kusov! Spolu tak daňových poplatníkov okradla o 32 889, 50 eur.

Keď sme ju vyzvali, aby ľuďom na Slovensku vysvetlila, načo pre svojich zamestnancov potrebuje dizajnové vešiaky po 120 eur, keď takmer rovnaké, s rovnakými parametrami a funkčnosťou sa dajú kúpiť za 26 eur, odpoveďou bolo mlčanie.

A to nie je všetko. 350 vešiakov pre také veľké ministerstvo je málo, potrebujú ešte 150. A tiež nekúpila 25 eurové, ale kúpila ich po 45,90, plus 6 eur na kus doprava. Jeden vešiak tak vyšiel na 51,90. Oproti najlacnejším na trhu tak preplatila ďalších 3 736 eur. Spolu tak len na vešiakoch okradla pani Remišová daňových poplatníkov o 36 626 eur.

A to nie je všetko, sociálne ministerstvo pani Remišovej myslí aj na svojich zamestnancov, špeciálne na šoférov. Hoci bežní zamestnanci ministerstva si musia na služobné presuny objednávať taxíky, niektorí vyvolení majú aj služobné autá so šoférmi. A práve šoférom pani Remišová kúpila tri pohovky na príležitostný odpočinok, každú za 1774 eur. A pritom podobné leňošky sa dajú kúpiť od 360 do približne 700 eur. Ale keďže to pani Remišová nakúpila od rovnakej spoločnosti, ako 8 tisícovú taliansku dizajnovú sedačku a 14 tisícový konferenčný stôl, bude len ťažko vysvetľovať, že to nie je vopred dohodnutý biznis. Svedči o tom aj špecifikácia leňošky – je dosť detailná a napríklad, musí mať čierne kovové a matné nožičky….

Dizajnové výrobky si vo svojich kanceláriách zrejme užijú aj generálni riaditelia a možno aj niektorej Remišovej blízki ľudia, lebo ministerka Remišová kúpila aj 36 dvojsedačiek Fratelli rosetto NORA LOW po 1 436,40 eur a 74 kresiel tej istej  značky po 453,60. Celková cena: 71 064 eur.

Ak by sme vyberali veľmi podobné dvojsedačky a kreslá, ktoré však nie sú talianske a dizajnové, ale vyrobené na Slovensku a rovnako funkčné, našli by sme ich minimálne o polovicu lacnejšie.

RIEŠENIE: Keď bude v budúcnosti niekto na ministerstvo nakupovať nábytok, mal by to robiť hospodárne, napríklad ako Peter Pellegrini, keď kupoval ešte ako minister školstva pracovné stoly. Nechal ich vyrobiť vo väzniciach a jeden stál len pár desiatok eur. Využili sme prácu väzňov a ministerstvo ušetrilo desaťtisíce eur.

Všetky kauzy nájdete na 51kauz.sk, kde si môžete zadarmo stiahnuť aj e-knihu.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

Kauza 48/51 – Slováci sú pre neho opice, naše zbrane a stíhačky dal Ukrajine

25.09.2023

Áno, priatelia, hovoríme o bývalom ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. O tom najarogantnejšom ministrovi, ktorého sme kedy mali. O ministrovi, ktorý nemal problém nazvať demonštrantov opicami, o ministrovi, ktorý viac ako na Slovensko myslel na to, ako nás zbaviť našich zbraňových systémov. Ale poďme pekne po poriadku. Človek, ktorý pracoval pre [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 298866x
Priemerná čítanosť článkov: 4461x

Autor blogu

Kategórie