Založ si blog

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo.

Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. A neboli to len dvaja ministri, ale aj dvaja nominanti OĽANO, ešte z čias, keď Matovič s Hegerom boli v jednej strane.

Inak, vláda sa mohla zachrániť, len to by Eduard Heger musel mať gule a okamžite oboch aktérov kauzy odvolať, pretože o nej vedel už dva týždne predtým, ako sa kauza prevalila. On to neurobil. Ale, neurobila to ani progresívna prezidentka, ktorá tiež o kauze niekoľko dní pred jej prevalením vedela. Pani prezidentka dokonca ani verejne nevystúpila, nevyzvala Vlčana, Budaja a ani Hegera, aby kauzu vyriešili, čakala, čo bude a či sa kauza prevalí.

O čo išlo?

Spoločnosť, ktorej konečným užívateľom výhod je aj minister Vlčan, získala nenávratný príspevok 1,4 milióna eur vo výzve ministerstva životného prostredia. V decembri minulého roka s Vlčanovou firmou podpísalo aj zmluvu. Firma Reko Recycling plánovala za peniaze z eurofondov úpravy, ktoré by zabezpečili zhodnocovanie 24-tisíc ton odpadu ročne. Za eurofondy chcela modernizovať skládku aj halu na triedenie odpadov v obci Iža pri Komárne.

Vlčan firmu, ktorá ako jediná z ôsmich firiem uspela v danom kole výzvy, spoluvlastní. Príspevok, ktorý ministrova firma získala, je vzhľadom na jej tržby dosť vysoký. Dotácia z eurofondov je rovnaká ako tržby, ktoré spoločnosť Reko Recycling dosiahla za celý rok 2021. Predtým – od roku 2015 do roku 2020 – firma dosahovala tržby od pol milióna do milióna eur.

Každopádne, keď sa kauza prevalila, Vlčan na tom nevidel nič zlé, a dotáciu odmietol vrátiť.  O niekoľko dní oznámil, že odstúpi. Keďže však vláda Eduarda Hegera bez dôvery nemala ministra financií, ministra zdravotníctva a prišla by o ďalšieho ministra, prezidentka Hegerovi odobrala poverenie a vymenovala úradnícku vládu.

Pripomeniem, že Vlčan je právnik, pred vstupom do politiky pracoval v bankovom sektore. Minister už čelil kritike pred viac ako rokom, keď firma rodiny vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Milana Kyseľa získala na svine 22-násobne vyššiu dotáciu, ako bola ich trhová hodnota.

A záver: Vlčanova firma si peniaze nechala. Potom sa ešte Matovič s Hegerom hádali, koho nominat Vlčan bol, Matovič sa ho okamžite zriekol. Každopádne, do funkcie ho navrhlo OĽANO, to je fakt.

RIEŠENIE: Riešenie v tomto prípade je veľmi jednoduché. Verejní funkcionári by sa mali venovať službe ľudu a nie svojim firmám a vybavovať pre ne peniaze. Politická kultúra počas vlády OĽANO, Za Ľudí, Sme rodina a SaS klesla na úplné dno. Preto prosím pri voľbách zvážte, či dáte hlas niekomu, kto 3 a pol roka iné konal a iné rozprával. Volám sa Martin Dorčák, kandidujem za HLAS pod číslom 51 a za tým, čo hovorím, si pevne stojím…

DOSLOV:

Na úvod záveru sa Vám chcem poďakovať všetkým, ktorí si niektoré z káuz prečítali.   

Cieľom série 51 káuz vlády, ktorá sa chcela zapísať do dejín, nie je niekoho očierňovať, no ľudia majú krátku pamäť a zabúdajú. Preto som priniesol 51 káuz, ktoré sme si tu za posledné necelé štyri roky zažili. Pripomínam ich aj preto, lebo ich aktéri sa teraz tvária, že oni tu neboli, ich sa netýkajú a za všetko môžu vlády, ktoré tu boli pred rokom 2020. Nie je to pravda a 51 káuz, ktoré som chcel pripomenúť, je toho dôkazom.

Pätdesiatjednotku som si vybral preto, lebo je to moje číslo na kandidátke Hlasu. Samozrejme, budem nesmierne vďačný za každý jeden krúžok. Ale nie je to prioritná motivácia na napísanie tejto e-knihy. Tou motiváciou je historická pamäť – aby sa nezabudlo, čo tu Matovič, Heger, Kollár, Sulík, Remišová a ich verní napáchali… A za necelé štyri roky toho bolo naozaj dosť.

Všetky kauzy nájdete na 51kauz.sk, kde si bezplatne môžete stiahnuť aj e-knihu. prosím, šírte ju ľuďom, ktorí stále majú pocit, že ľudia ako Matovič, Heger, Remišová, Kollár či Sulík môžu ešte niekedy na Slovensku vládnuť…

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

Kauza 48/51 – Slováci sú pre neho opice, naše zbrane a stíhačky dal Ukrajine

25.09.2023

Áno, priatelia, hovoríme o bývalom ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi. O tom najarogantnejšom ministrovi, ktorého sme kedy mali. O ministrovi, ktorý nemal problém nazvať demonštrantov opicami, o ministrovi, ktorý viac ako na Slovensko myslel na to, ako nás zbaviť našich zbraňových systémov. Ale poďme pekne po poriadku. Človek, ktorý pracoval pre [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 298836x
Priemerná čítanosť článkov: 4460x

Autor blogu

Kategórie