Založ si blog

Kauza 8/51 – Ruka ruku myje, plagiátor plagiátora kryje

V nemecky hovoriacich krajinách je plagiátorstvo vážna vec. V roku 2011 zaň odstúpil nemecký minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg a v rovnakom roku bola v Rakúsku silno medializovaná aféra okolo diplomovky tamojšieho exministra financií Karla-Heinza Grassera. V roku 2013 za odpisovanie v dizertačnej práci skončila nemecká ministerka vzdelávania a výskumu Annette Schavanová.

V roku 2018 pre ukradnuté diplomové práce skončila vo funkcii česká ministerka spravodlivosti Taťána Malá. Jej témou bolo rodičovské právo a od slova do slova v nej prebrala časti textu z diplomovky, ktorá vznikla o 5 rokov skôr na Masarykovej univerzite v Brne. A aby toho nebolo málo, text z už existujúcej diplomovky prebrala aj s preklepmi a chybami. Krátko po nej skončil rovnako aj český minister práce Petr Krčál. Za rovnaký prehrešok.

Na Slovensku sa však za plagiáty neodstupuje. Keby áno, vláda Igora Matoviča by prišla o premiéra, ministra školstva a aj predsedu parlamentu.

Predseda parlamentu Boris Kollár zo Sme rodina dostal vysokoškolský titul za plagiátorskú prácu, do ktorej vykradol cudzie texty. Najviac strán odkopíroval z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju však nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. „Áno, zľahčil som si to, nie je to správne, ale robia to mnohí“, priznal sa po paľbe otázok novinárov.

Hlavu šéfa parlamentu žiadali vtedy viacerí poslanci, aj koaličný partner z SaS. Ale len dovtedy, kým nevyšlo najavo, že plagiátorom je nielen Kollár, ale aj podpredseda SaS a samotný minister školstva Branislav Gröhling. Vyučený obuvník, povolaním vizážista a kaderník, ktorý si urobil titul z práva. Do záverečnej práce z práva na Paneurópskej vysokej škole Gröhling z veľkej časti skopíroval svoju bakalársku prácu, a to 28 strán, a tiež do nej pospájal rozsiahle pasáže kníh, ktoré citoval len na niektorých miestach. Celkovo 69-stranová práca na tému „Terorizmus. Medzinárodné a európske nástroje boja proti nemu“ bola pôvodne zverejnená na webovej stránke univerzitnej knižnice, no po Kollárovej kauze z webu na ministrovu žiadosť zmizla.

A ak by ste si nepamätali, ako „principálne“ sa zachovali poslanci koalície, najmä strán SaS a Za ľudí, z ktorých väčšina neskôr prešla do SaSky, tak pri odvolávaní plagiátora Kollára z rokovacej sály odišli.

No čo, ruka ruku myje, plagiátor plagiátora kryje. Aký príklad majú mať študenti, keď majú ministra školstva a predsedu parlamentu plagiátora? A to sa ešte nevedelo, že plagiátorom je aj najväčší bojovník proti všetkému nekalému Igor Matovič. Ale o tom v ďalšej kauze už zajtra.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299340x
Priemerná čítanosť článkov: 4468x

Autor blogu

Kategórie