Založ si blog

Kauza 15/51 – Ako sme mohli mať dve nové nemocnice a sanitky, ale nebudeme mať nič

Už ste určite počuli o pláne obnovy. Po pandémii Európska komisia ponúkla štátom obrovské investičné peniaze na obnovu a modernizáciu krajín. Pre Slovensko to vyšlo niečo vyše 6 miliárd eur.

Funguje to tak, že krajiny si mali vytvoriť vlastný plán, mali sa zaviazať, aké reformy chcú spraviť, čo chcú modernizovať a vybudovať a ak to Európska komisia schváli, tak to aj zaplatí.

Na Slovensku si to zobral pod palec vtedajší minister financií v Matovičovej vláde, neskôr premiér Eduard Heger so svojou spolupracovníčkou Líviou Vašákovou. Nahajrovali zopár mladých progresívne zmýšľajúcich analytikov, tí sa strčili do análov bruselským úradníkom a navrhli, čo by Slovensko mohlo spraviť. Napríklad sa mali nakúpiť nové sanitky, opraviť regionálne nemocnice, postaviť univerzitná nemocnica v Bratislave a v Martine, opraviť železničné trate…

A sami si dali aj podmienky. Najprv zlikvidujeme malé nemocnice v regiónoch, aby sme mohli postaviť veľkú v Bratislave. Potom zrušíme súdy, aby sme mohli predať historické budovy, v ktorých sídlia.

Z Plánu obnovy sa stáva doslova fiasko. Už keď sa plán obnovy pripravoval, upozorňovali sme, že je nereálny. Vláda Igora Matoviča nás nepočúvala. Potom sme v HLASE napísali vlastný plán obnovy, do ktorého sme zapojili odborníkov, samosprávy, profesijné združenia a ani si ho na úrade vlády neprečítali. Nevypočuli nás ani  v Bruseli, kde Richard Raši vycestoval a snažil sa presvedčiť tamojšiu vysokopostavenú úradníčku, že nová vláda bude musieť plán obnovy zmeniť, lebo je nereálny. Po viac ako dvoch rokoch sa naše slová potvrdili.

Nemocnica Rázsochy nebude, Martinská nemocnica tiež nebude, iba hrubá stavba, ak vôbec, banskobystrická to isté. Súčasťou plánu obnovy je aj optimalizácia siete nemocníc, čo znamená, že v menších nemocniciach zrušia oddelenia, pôrodnice, a to len preto, lebo si to vymysleli úradníci v Bratislave. Cieľom optimalizácie malo byť skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, aby lekári robili viac výkonov. Ale logika úradníkom z Bratislavy ušla. Opäť si dovolím odcitovať pána podpredsedu Richarda Rašiho: „Ak pôrodnica vo veľkej nemocnici má 100 doktorov a robí 3000 pôrodov, vychádza to 30 pôrodov na jedného lekára ročne. Ak má malá nemocnica 5 pôrodníkov a robí 300 pôrodov ročne, vychádza to to 60 na lekára. Čiže dvojnásobok. A tieto pôrodnice sa majú zrušiť, lebo lekári robia málo zákrokov.“.

RIEŠENIE: Samozrejme, aj táto situácia má riešenie. Čo najskôr po voľbách treba vstúpiť do Plánu obnovy, presunúť peniaze na rekonštrukcie už existujúcich nemocníc a z nich urobiť špičkové zariadenia. A tiež pozastaviť optimalizáciu siete nemocníc, posilniť ambulantných lekárov a potom sa venovať nemocniciam…

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

874746096

Mäsiar z Teheránu? A či o mŕtvych len v dobrom?

20.05.2024 17:50

Náhly skon iránskeho prezidenta spôsobil hlavybôl v mnohých metropolách. Treba kondolovať totalitnému režimu? Alebo ani majestát smrti nezahľadí hriechy zosnulého?

maďarsko, loď, komárom, Heidelberg

Maďarská polícia zadržala slovenského kapitána lode, ktorá bola účastníkom tragickej nehody na Dunaji

20.05.2024 17:19

Pri nehode zahynuli dve osoby, jedna sa zranila a po piatich nezvestných pokračuje intenzívne pátranie.

protest Gorila 3, namestie SNP

Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila

20.05.2024 15:46

Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Zoltána Vargu, ktorého byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala.

Cyclon, ruská raketová loď, čiernomorská flotila, Sevastopoľ

Ďalšia ničivá smršť rakiet ATACMS: Poslali ku dnu ruskú raketovú loď Cyklón

20.05.2024 15:43

Podľa informácií na Sevastopoľ zaútočilo najmenej 12 rakiet ATACMS. Deväť z nich bolo zostrelených. Len tri zasiahli prístav.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 301180x
Priemerná čítanosť článkov: 4495x

Autor blogu

Kategórie