Založ si blog

Letiská na Sliači a v Kuchyni budú vojenské základne

Síce formálne to budú slovenské základne, budú pod velením amerických vojakov.

Zo Sliača minimálne najbližších 11 rokov neodletí na dovolenku žiaden Stredoslovák, budú musieť cestovať do Bratislavy, alebo do Košíc. A to len preto, lebo vláda, koaliční poslanci (hlasovacie automaty) a prezidentka sa tak rozhodli.

Na oboch letiskách vznikne vojenská základňa ovládaná Američanmi. Nie slovenskou armádou, nie NATO, ale armádou USA. Cudzou mocnosťou, ktorá tak získa v podstate zadarmo strategické letisko. Nepomôže ani miestne referendum na Sliači, kde v rekordnom čase vyzbierali potrebný počet podpisov.

Vládni predstavitelia nám tvrdia, že žiadne vojenské základne na Slovensku nevzniknú. Klamú. Klame premiér, klame minister Naď, klame minister Korčok a klame aj prezidentka Čaputová. Vojenská základňa je podľa britského vojenského slovníka objekt na skladovanie vojenskej techniky a výcvik vojakov.

A v zmluve sa píše, že „ozbrojené sily USA sú oprávnené operačne riadiť dohodnuté zariadenia a priestory na účely prístupu a používania ozbrojenými silami USA, dodávateľmi USA, závislými osobami a inými podľa vzájomnej dohody na návštevy, výcvik, cvičenia, manévre, tranzit, podporné a súvisiace činnosti…“

Takže, z tejto definície je jednoznačné, že na Sliači a v Kuchyni vzniknú vojenské základne, ktoré bude riadiť americká armáda.

Navyše, zmluva robí nielen z amerických vojakov, ale aj z ich rodinných príslušníkov, dodávateľov, a ďalších ich zamestnancov, ktorí pokojne môžu byť aj teroristi z Talibanu, o čom sa slovenská strana nikdy nedozvie, nadľudí s právami, aké na Slovensku nemajú ani občania Slovenska.

Zmluva hovorí, že „príslušníci ozbrojených síl USA a závislé osoby nie sú povinné na území Slovenskej republiky platiť žiadne dane vrátane DPH, poplatky, licenčné poplatky ani podobné poplatky z nákupu, vlastníctva, držby, používania, vzájomného prevodu, alebo prevodu v súvislosti s úmrtím, ich hmotného hnuteľného majetku dovezeného na územie Slovenskej republiky alebo tam nadobudnutého pre vlastnú osobnú potrebu.“ Toto je podľa generálnej prokuratúry v rozpore s ústavou, pretože „sa zavádza dvojaký prístup v hrubom rozpore s ústavnými princípmi Slovenskej republiky.“

Rovnako, v rozpore s ústavou je podľa generálnej prokuratúry aj ustanovenie, podľa ktorého ozbrojené sily USA môžu vyžadovať, hoci len dočasný prístup a využitie súkromných pozemkov a zariadení fyzických a právnických osôb SR bez primeranej náhrady.

Úplný vrchol je však veta v dohode, ktorá hovorí: „Zamestnávanie miestnych civilných zamestnancov ozbrojenými silami USA neukladá ozbrojeným silám USA žiadne povinnosti v súvislosti so slovenskými zákonmi o sociálnom zabezpečení.“

Rozumiem tomu dobre, že ak bude na základni pracovať Slovák a americký vojak ho zrazí autom tak, že mu spôsobí trvalé následky, nepôjde o pracovný úraz a chudák civilný zamestnanec môže aj skapať od hladu? A keď tam bude niekto pracovať 11 rokov a potom pôjde do dôchodku, nebude mať čo jesť, pretože odvody za neho americká armáda platiť nebude?

Ak si túto dohodu pozorne prečítate, pochopíte, že je pre Slovensko nevýhodná. A nemusí to čítať len právnik, pochopí to aj priemerne inteligentný stredoškolák. Nerozumiem však, prečo sa prezidentka Čaputová neobrátila na ústavný súd? Keď tam generálna prokuratúra vidí desiatky rozporov s ústavou, prezidentka ani jeden? Skôr si myslím, že ich nechce vidieť.

A na záver by som rád dostal od vládnych predstaviteľov odpoveď, načo túto zmluvu potrebujeme. Sme členmi NATO a sme viazaní dohodami NATO. Táto zmluva ide vo viacerých paragrafoch nad ich rámec.

Načo sú nám americkí vojaci? Vraj nám dajú cca 100 miliónov dolárov na rekonštrukciu letísk. Ale má to dva háčiky. V zmluve o takejto ani inej sume nie je ani zmienka a ak náhodou tie peniaze dajú, nedajú ich na rekonštrukciu letísk pre slovenské vojenské lietadlá, ale na rekonštrukciu vojenských základní, ktoré budú spravovať americkí vojaci. A Slovensku ich môžu odovzdať o desiatky rokov, keď ich bude treba rekonštruovať opäť.

Americkí vojaci na Slovensku sa môžu snažiť posilňovať našu bezpečnosť. Aj my si to môžeme myslieť, ale pravda je taká, že v prípade vojenského konfliktu na ukrajinsko-ruských hraniciach, do ktorého by sa zrejme na strane Ukrajiny americkí vojaci zapojili, by zo Slovenska, alebo minimálne zo základní v Kuchyni a Sliači, mohli spraviť jeden z prvých terčov…

Inými slovami, ak sa ulakomíme na údajných 100 miliónov dolárov, ktoré sú ako holub na streche, pretože zmluva nám ich negarantuje, môžeme prísť o nové stíhačky za miliardy, o dve vojenské letiská a o ľudských životoch a ani nehovorím.

Preto prosím všetkých poslancov Národnej rady, pri hlasovaní sa neriaďte sa pokynmi amerických riťolezov, ktorí momentálne riadia Slovensko, ale vlastným rozumom. Ak ho máte aspoň trochu, nikdy nemôžete za takúto zmluvu zahlasovať.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 298954x
Priemerná čítanosť článkov: 4462x

Autor blogu

Kategórie