Založ si blog

Ako nás Budaj okradol o takmer 600 000 eur

Ján Budaj. Je to taký politický putovník, možno aj slovenský rekordér. Bol členom VPN, Demokratickej únie Slovenska, potom Demokratickej únie, potom Slovenskej demokratickej koalície a keď ho už do žiadnej strany nechceli, založil si stranu Zmena zdola, potom bol členom predsedníctva Matovičovho OĽANO a teraz sa tvári ako Demokrat.

Žiaľ, stalo sa to, že tento človek sa po tridsiatich rokoch v politike stal ministrom životného prostredia. A človek, čo v živote riadil maximálne tak auto, mal zrazu rozhodovať o miliónových projektoch. A dopadlo to presne tak, ako sa dalo predpokladať.

Richard Raši odhalil, ako Budaj pripravil slovenský rozpočet o takmer 600 000 eur. Ministerstvo, ktoré Budaj riadil, už tri roky pred jeho príchodom začalo budovať Informačný systém odpadového hospodárstva. Firmy ho dodávali po takzvaných míľnikoch – niečo sa urobilo, skontrolovalo, vyfakturovalo… tesne pred koncom, keď ministerstvo prebralo, vyskúšalo a akceptovalo 9 z 10 míľnikov, sa Budaj rozhodol, že tento systém je zlodejina a on faktúry platiť nebude. A neplatil. Nezaplatil šiestu, siedmu, ôsmu ani deviatu a firme, ktorá ho dodávala, neostalo nič iné, len sa obrátiť na súd. Samozrejme, že uspela a súd Budajomu ministerstvu prikázal faktúry uhradiť a k tomu zaplatiť trovy konania, úroky z omeškania, takže daňových poplatníkov toto Budajovo rebelstvo stálo 507 243 eur navyše. Budaj však skúsil ešte súd zvrátiť, tak si za 70 000 objednal aj porovnávaciu štúdiu, ktorou chcel dokázať, že systém nie je taký, ako si objednal, ale aj firma, ktorú si zaplatil, povedala, že dostal presne to, čo mal a že Budaj nemá pravdu.

To, čo predviedol Budaj je totálne babráctvo a plytvanie. Isto si pamätáte, ako Budaj s Matovičom pred voľbami 2020 volali po hmotnej zodpovednosti politikov, ale vláda, v ktorej spolu sedeli, ju nikdy nenavrhla. Vedeli prečo.

Podobný prípad sa stal na ministerstve zdravotníctva Budajovmu straníckemu kolegovi z OĽANO Marekovi Krajčímu. Tiež neplatil faktúry za búranie Rázsoch a štát musel na penále zaplatiť viac ako 164 000 eur. Na ministerstve však zasadla škodová komisia a Krajčímu a jeho ľuďom škodu zosobnila.

Preto čakáme, ako sa k prípadu postaví nový minister úradníckej vlády, či škodovú komisiu zvolá a viac ako pol milióna eur, o ktoré Budaj pripravil Slovensko, bude od neho vymáhať.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299321x
Priemerná čítanosť článkov: 4467x

Autor blogu

Kategórie