Založ si blog

Kauza 4/51 – Ako Krajčí neplatil faktúry, až kým mu nezosobnili penále…

Igor Matovič, okrem toho, že je majster politického marketingu, má ešte jednu zaujímavú vlastnosť. Nepoznám iného politika, ktorý sa dokáže obklopiť tak neschopnými ľuďmi, ako sa o podarilo jemu. A teraz nehovorím o Remišovej či Budajovi, táto kapitola bude o ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu.

Marek Krajčí je pôvodným povolaním detský lekár, ale už dávno deti nelieči. Po voľbách 2020, v čase, keď vypukla asi najväčšia pandémia, akú sme zažili, si ho Matovič vybral za ministra zdravotníctva.

Nechcem teraz pripomínať všetky jeho prehrešky, ako vždy, keď Matovič dostal nápad, sklopil opätky, ani to, ako sa na rokovaní vlády rozplakal, keď si nedokázal presadiť svoje.  

Chcem pripomenúť jedno jeho rozhodnutie, ktoré nás bude stáť nielen stovky miliónov eur, ale aj veľa ľudských životov. Je to rozhodnutie neurobiť nič s nemocnicou Rázsochy, na ktorej výstavbu nám Európska komisia dala takmer 300 miliónov eur.

Slovensko nutne potrebuje novú univerzitnú nemocnicu, najšpičkovejšiu v krajine, takú, kde budú tí najlepší lekári, tie najlepšie prístroje a budú tam chodiť pacienti, ktorým v iných kútoch Slovenska nedokážu pomôcť. Táto nemocnica mala stáť na Rázsochách. Rozostavali ju ešte za komunistov a po revolúcií v nej nikto nedokázal pokračovať. Skelet bol hotový, stačilo ju dostavať. V roku 2009 a 2010 sa o to pokúsil vtedajší minister zdravotníctva Richard Raši, vtedy sa totiž dal ešte využiť starý skelet, ale Radičovej ministri Uhliarik s Miklošom dostavbu Rázsoch po voľbách v roku 2010 doslova zarezali. Potom s nemocnicou pohol až premiér Peter Pellegrini, ktorý sadol do bagra a začal búrať skelet, aby na Rázsochách mohla vzniknúť najmodernejšia nemocnica na Slovensku.

Lenže, aj keď únia nám vyčlenila peniaze, Marek Krajčí nebol schopný nielenže začať pracovať na novej nemocnici, ale zaplatiť faktúry za búranie skeletu. A toho dobehlo. Ministerstvo zdravotníctva mi v rámci infozákona poskytlo informáciu, že exminister Marek Krajčí spolu so svojimi generálnymi tajomníkmi služobného úradu spôsobil štátu škodu za 164 648 eur. Jeho nástupca zvolal škodovú komisiu, tá pozbierala všetky dôkazy, vypočula pána Krajčího a rozhodla, že citujem zo zápisnice zo škodovej komisie –

Škodová komisia má za preukázané zodpovedné osoby za spôsobenú škodu, ktoré identifikovala nasledovne – Marián Kolník, David Hlubocký a Marek Krajčí. Zo strany identifikovaných fyzických osôb došlo k protiprávnemu konaniu – porušením zákonov o správe majetku štátu, o finančnej kontrole a audite a o štátnej službe. Škodová komisia má za preukázaný rozsah škody – 164 648,93 eur. A podľa záverov tejto komisie, ktorá rokovala 17.2.2023, má Sekcia legislatívy, práva  a akcionárskych práv vymáhať škodu a tiež postúpiť tieto informácie orgánom činným v trestnom konaní.

Či ministerstvo trestné oznámenie podalo a či ho polícia vedená Matovičovým nominantom Hamranom vyšetrila, dnes nevieme. Vieme však, že Marek Krajčí škodu doteraz neuhradil a ak po voľbách prídu príčetní politici, tak ju od neho budú vymáhať. A je celkom možné, že štát bude mať aspoň jeden nájomný byt, ktorý zhabe bývalému ministrovi zdravotníctva…

RIEŠENIE: Opäť sa budem opakovať, ale Slovensko potrebuje politikov, ktorí majú víziu, vedia veci riadiť, a potrebuje na nich aj bič a to je hmotná zodpovednosť politikov. Verím, že Marek Krajčí aj s celým OĽANO skončí na smetisku politických dejín, polícia, prokuratúra a ďalšie orgány sa s ním vysporiadajú a zabudne sa na to, že sme mali ministra, ktorý sa na vláde rozplakal.

#51kauz

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299590x
Priemerná čítanosť článkov: 4471x

Autor blogu

Kategórie