Založ si blog

Kauza 3/51 – Ako sa Budaj rozhodol neplatiť a okradol nás o pol milióna eur

Naozaj, keď sa na to pozerám s odstupom času, Matovičova a aj Hegerova vláda sa zapíšu do dejín. Ako najneschopnejšie vlády plné amatérov a diletantov, ktorí nie sú spôsobilí riadiť štát.

Politický prebehlík a asi aj slovenský rekordér Ján Budaj, ktorý mal za socializmu donášať ŠtBákom na svojich kamarátov, člen a funkcionár VPN, Demokratickej únie, potom Demokratickej únie Slovenska, ktorý si potom založil stranu Zmena zdola, aby s ňou vstúpil do OĽANO a potom zradil aj OĽANO a prešiel k Demokratom (OĽANO 2), dostal významnú funkciu. Po voľbách 2020 z neho Matovič urobil ministra životného prostredia. Z človeka, ktorý namiesto občanov chránil medvede, ktorý nevedel pochopiť, ako môžu premnožené medvede útočiť na ľudí, keďže si myslel, že vyjedajú z bútľavých stromov med a sú vegetariáni…

https://www.youtube.com/watch?v=u0Ll8qlJPuQ

A zrazu sa Budajovi splnil sen a stal sa ministrom. Dostal limuzínu, kopec poradcov, kanceláriu, šoférov, sekretárky a pánko si vládol.

Keď ho dnes už bývalá zamestnankyňa mailom poprosila o podpis stanoviska asap, teda hneď, nechal ju vyhodiť. Keď sa ho šofér spýtal, kam ho má odviezť, Budaj sa na neho vykričal, že on je minister a šoféra nemá zaujímať, kam pán minister ide… Aj toto sú zážitky, ktoré mi hovorili bývalí zamestnanci ministerstva. Ale poďme k tretej kauze.

Budaj pripravil svojou neschopnosťou, amaterizmom Slovenskú republiku o viac ako pol milióna eur. Hovoríme o tom ministrovi Budajovi, ktorý hneď na začiatku volebného obdobia podpísal niekoľkostotisícovú zmluvu dvornému advokátovi OĽANO Miškovičovi.

Ministerstvo životného prostredia realizovalo v rokoch 2017 až 2020 projekt financovaný z fondov EÚ – Informačný systém odpadového hospodárstva.

Zmluvu o dielo podpísal ešte v roku 2017 vtedajší minister životného prostredia László Sólymos a dielo bolo dodávané v takzvaných míľnikoch. Znamená to, že urobila sa časť práce, ministerstvo si to skontrolovalo, prebralo a uhradilo faktúry. Spolu bolo míľnikov 10.

V auguste 2020 ministerstvo, na čele ktorého už bol od marca 2020 Ján Budaj, akceptovalo predposledný 9. míľnik, faktúry boli uhradené po šiesty míľnik.

A pán minister, ktorý o riadení ministerstva, zákonoch a zmluvných vzťahoch vedel doslova prd, si povedal, že tento systém je zlodejina a on ho platiť nebude. Tak prestal.

Samozrejme, dodávateľ sa oprávnene dožadoval svojich peňazí a ministerstvo zažaloval. Samozrejme, že aj vyhral. Súd na pojednávaní rozhodol v prospech dodávateľa a uložil ministerstvu uhradiť pohľadávku z troch neuhradených faktúr spolu vo výške 2.431.287,60 € plus príslušenstvo (trovy právneho zastupovania, súdne poplatky a penále z omeškania úhrady faktúr v celkovej výške 507 243,95 €. Proti tomuto rozsudku sa ministerstvo neodvolalo.

Počas súdneho sporu si ministerstvo navyše za 70 000 eur dalo vypracovať rozdielovú analýzu, pretože chcelo preukázať, že dodávateľ nedodal, čo mal, ale rozdielová analýza iba potvrdila nárok dodávateľa, takže škoda, ktorú Ján Budaj svojim rozhodnutím ministerstvu spôsobil, narástla o ďalších 70 000 eur.

Nekonanie ministerstva, resp. ministra spôsobilo priamu škodu za zbytočný súdny spor, za ktorú by mal exminister Budaj podľa ich sľubov niesť hmotnú zodpovednosť a tieto finančné prostriedky by mal ministerstvu vrátiť. Žiaľ, dodnes tak neurobil a ministerstvo si tieto peniaze zatiaľ, pokiaľ mám aktuálne informácie, ani nevymáha.

A potom sa čudujme, že štát nemá peniaze, keď papaláši takto šafária…

RIEŠENIE: Prijať hmotnú zodpovednosť politikov a nevoliť diletantov, ktorí sú možno dobrí aktivisti, ale v živote nič neriadili a nie sú schopní si ani naštudovať zákony, ktorými sa musia riadiť.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299411x
Priemerná čítanosť článkov: 4469x

Autor blogu

Kategórie