Založ si blog

Kauza 46/51 – Vytrhnutá demisia

Pri vláde Igora Matoviča a Eduarda Hegera sme si zvykli už prakticky na všetko. Ale nebol by to Igor Matovič, keby opäť nespôsobil politickú búrku. Keď išiel podať demisiu ako minister financií, v poslednej chvíli si to rozmyslel a vytrhol papier z rúk kancelára prezidentky.

V tom čase parlament rokoval o vyslovení nedôvery celej vlády. Podpisy pod schôdzu dodali poslanci SaS a moji kolegovia z HLASu. Už už to vyzeralo tak, že SaSkári si povalenie ďalšej svojej vlády rozmyslia, keď prišla správa z paláca. Matovič si podanie demisie rozmyslel. V tom čase som sedel na poslaneckom klube a otváral som oči. Takú situáciu som nezažil, hoci politiku podrobne sledujem od strednej školy. A myslím, že už ani nezažijem, teda, aspoň dúfam…

Ako to prebiehalo? Už sa išlo hlasovať, Heger v zákulisí Sulíka prosíkal, aby za pád jeho vlády nehlasoval a tesne pred hlasovaním dostal Sulík SMS. Potom sa postavil a v pléne rozpovedal, ako sa dohodli s Matovičom, že minister financií podá demisiu. Líder OĽaNO skutočne prišiel večer do prezidentského paláca, aby sa tam vzdal funkcie. Napokon sa stala podľa Sulíka „nehoráznosť“, keď Matovič v prezidentskom paláci najskôr demisiu podpísal, no vzápätí ju vytrhol z rúk pracovníkovi kancelárie s tým, že si to rozmyslel. Prezidentská kancelária tento príbeh potvrdila.

„Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie prezidentky, Metodovi Špačekovi, z rúk,“ reagoval prezidentkin hovorca. Matovič tvrdí, že svoju demisiu v kancelárii prezidentky napokon stiahol, lebo SaS mu negarantovala, že za to podrží vládu pri hlasovaní. Vraj ho k tomuto kroku presvedčil aj „známy, ktorého si veľmi váži“ a s ktorým telefonoval. Jeho meno však nepovedal. Pri vysvetľovaní incidentu sa lídrovi OĽaNO roztriasol hlas. Napokon padla celá vláda. A prezidentka tú istú vládu poverila, aby vládla v demisii. Nie na čas do čo najskorších predčasných volieb. Ale na deväť mesiacov, do 30. septembra tohto roku. Našťastie, ani toho nebola Hegerova vláda schopná.

RIEŠENIE: Po voľbách sa nová vládna koalícia bude musieť pozrieť na ústavu. Nesmie sa totiž stať, aby referendum o predčasných voľbách bolo protiústavné a predčasné voľby blokovali politici, ktorí stratili mandát. Keď si ľudia navolia politikov, ktorí ich sklamali, musia ich vedieť aj odvolať.

Všetky kauzy nájdete na 51kauz.sk, kde si môžete zadarmo stiahnuť aj e-knihu.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 298990x
Priemerná čítanosť článkov: 4463x

Autor blogu

Kategórie