Založ si blog

Kauza 23/51 – Rovný rovného si hľadá, daňový podvodník k daňovému podvodníkovi sadá

Písal sa rok 2020, zúrila pandémia COVID-19 a OĽANO pomaly obsadzovalo všetky významné pozície v krajine svojimi nominantami. Do čela Národnej lotériovej spoločnosti Tipos dosadil vtedajší minister financií Eduard Heger, samozrejme so súhlasom Igora Matoviča, svojho kamaráta Mareka Kaňku.

Už výber Kaňku na post šéfa štátneho Tiposu vzbudzoval pochybnosti. Vtedajší minister financií Eduard Heger si totiž hneď po voľbách sám vybral členov predstavenstva tejto firmy. Predsedom predstavenstva sa stal Marek Kaňka. Vraj len dočasne, kým neprebehne výberové konanie.

Na výberovom konaní sa potom zúčastnilo 14 zo 17 prihlásených kandidátov, no kritériám podľa ministra vyhoveli iba štyria. A, čuduj sa svete, presne tí istí, ktorých si „dočasne“ vybral minister Heger. Ostatní vraj nezískali dostatočný počet bodov.

Dočasne „stály“ predseda predstavenstva Marek Kaňka pritom v roku 2020 priznal, že sa s ministrom Hegerom pozná pätnásť rokov z kresťanského spoločenstva a angažoval sa aj v Matovičovom hnutí OĽaNO. Na otázku, že to nevyzerá ako transparentný výber, odpovedal: „Ja si myslím, že ma pán minister poznal nielen z tejto stránky, ale aj z profesijnej. Mediálna agentúra, v ktorej som pôsobil, pracovala aj pre hnutie OĽaNO. Videl, ako pristupujem k práci, aký som manažér, poznal moje podnikateľské aktivity. Nepožiadal ma o príchod do Tiposu, lebo sme sa poznali z kresťanských kruhov, skôr išlo o to, aby som mu pomohol s vedením podniku, lebo poznal moje manažérske schopnosti.“. 

A skutočne si vybral fantastického manažéra. Takého, ktorého v lete 2022 obvinila Národná kriminálna agentúra z podvodu a po tlaku musel svoju funkciu opustiť.

Podvod prebiehal podľa polície tak, že firmy napojené na obvineného pracovníka spoločnosti OMV kupovali v Rakúsku od OMV pohonné hmoty bez dane. Keďže na Slovensku by tým pádom DPH platiť mali, nastúpila sieť ďalších spoločností v karuseli, ktoré nákupy zneprehľadnili a umožnili ostatným spoločnostiam vyhnúť sa plateniu DPH.

Marek Kaňka figuruje ako obvinený, podľa polície mal cez svoju firmu Oliva Group fiktívne nakúpiť od ďalšej spoločnosti v karuseli pohonné hmoty za 1,68 milióna eur a štátu neodviesť 336-tisíc eur na DPH.

A rok po jeho odchode vyšlo najavo, že poberal mesačne okrem platu 14-tisícové odmeny…

RIEŠENIE: Spoločnosť Tipos prevádzkuje na Slovensku lotérie a zo ziskov má financovať šport. Za Hegera a Matoviča však jeho nominant Kaňka chodil do televíznych relácií a sponzorské peniaze, ktoré mali ísť pre mladých slovenských športovcov, rozdával kade tade ako po nebohom. Treba prijať zákon, kam presne peniaze z Tiposu môžu ísť a nebude si s nimi bačovať nejaký daňový podvodníček podľa svojho uváženia.

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

kasíno / hazard / ruleta

Matovič spustil petíciu za zachovanie regulácie hazardu samosprávam. Rezort financií: Šírite poplašné správy

07.05.2024 15:04

Jediným cieľom Ficovej vlády je pomôcť oligarchom, ktorí vlastnia herne a kasína a urobiť tak svoje vlastné kšefty na úkor zničených osudov a rozbitých rodín, tvrdí hnutie.

Moldova European Union

Moldavsko si chce pred vstupom do EÚ pričleniť Podnestersko, prezradila Sanduová

07.05.2024 14:48

Od roku 1995 je v Podnestersku rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov.

gašpar, migaľ

Gašpar stopol na výbore diskusiu o zrušení NAKA. Podľa neho sa nemôže zaoberať každou zmenou v polícii

07.05.2024 14:13, aktualizované: 14:19

Opozičná poslankyňa Bihariová argumentovala, že znefunkčnenie NAKA by mohlo napríklad ohroziť čerpanie financií z plánu obnovy.

Zelenskyj

Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

07.05.2024 14:03, aktualizované: 14:28

Okrem Zelenského vraj agenti plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299741x
Priemerná čítanosť článkov: 4474x

Autor blogu

Kategórie