Založ si blog

Kauza 30/51 – Ako Remišová oklamala celú vládu a dala oligarchom vyše 40 miliónov

Veronika Remišová síce neoplýva prílišnou inteligenciou, ale dve a dve si zrátať vie. A veľmi rýchlo pochopila, že ministerkou bola prvý a posledný krát a už sa nenájde nikto, kto by jej ministerskú funkciu zveril. Preto sa rozhodla urobiť veľký realitný biznis a presťahovať ministerstvo do budovy finančnej skupiny na brehu Dunaja. Hoci všetkým tvrdila, že ročne ušetrí 1,3 milióna eur, čísla jej nesedia a spolu s podpredsedom Hlasu Richardom Rašim sme to dokázali.

Keď sme spočítali pôvodné nájmy, ktoré Remišová zdedila, vrátane nájmov delimitovaných úradníkov, dostali sme sa na sumu 31, 3 mil. eur. za 10 rokov.

Nájomná zmluva v budove TOWER 115 hovorí o 38 miliónoch eur za 10 rokov, a to v tom máme započítanú predpokladanú infláciu z roku 2021, ktorá je vo výpočtoch pani Remišovej výrazne nižšia ako v skutočnosti. Napríklad, Remišovej prepočty počítali v roku 2023 s infláciou 9 percent, odhad je dvojnásobný, takže nájom bude rásť geometricky, podľa našich prepočtov o minimálne tri milióny eur počas desiatich rokov.

Remišová však pri podpise zmluvy nedodržala ani priemernú cenu nájmu, ktorú jej schválila vláda – 9,87 eur na meter štvorcový a zmluvu podpísala na priemernú cenu nájmu 10, 71 eur plus inflačný koeficient.

Pani Remišová totiž predtým, ako urobila súťaž na novú budovu ministerstva, si od tej istej finančnej skupiny prenajala 3 000 metrov štvorcových kancelárskych plôch, z ktorých väčšina zostala nevyužitá a za ktoré platila mesačne 20,57 eur, plus 4,50 eur náklady. Spolu tak ročne okradla štát o viac ako 900 000 eur.

Prečo to urobila? Aby túto sumu mohla zarátať do pôvodných prenájmov a aby tak vedela dokladovať šetrenie v novej budove. Pôvodnú sumu nájomného tak zvýšila takmer o tretinu a na základe tejto zmluvy deklarovala, že za 10 rokov ušetrí 9 miliónov eur. 

V materiáli, ktorým si sťahovanie dala odobriť v septembri 2021 na rokovanie vlády tvrdila, že „Nájomné sa výrazne zníži na úroveň 9,87 EUR/m2 . Pri realizácii predloženého priestorového riešenia, predpokladaná úspora výdavkov štátu predstavuje 739 871,84 EUR ročne, t. j. zníženie o 21,35 %. Za obdobie predpokladaného 10 ročného nájmu úspora výdavkov dosahuje 7 398 718,40 EUR.“

Už tu je prvá nezrovnalosť – pani Remišová v médiách tvrdí, že šetrí 1,3 milióna eur, vláde tvrdila, že bude šetriť 730 000 eur ročne a reálne ročne preplatí približne milión eur, za 10 rokov až 10 miliónov.

Kým prejdeme k číslam, dovoľte mi pár slov o transparentnosti súťaže.

Remišová si najala realitnú kanceláriu, ktorá jej urobila prieskum trhu. V zmluve s realitkou Grahams Real žiadala nájsť ponuky v Bratislave, v širšom centre mesta, ktoré poskytnú priestory pre cca 1065 zamestnancov MIRRI s podlahovou plochou najmenej 15 700 metrov štvorcových vrátane chodieb, kuchyniek a sociálnych zariadení.

Realitka našla tri – dve od finančnej skupiny a jednu od Tatrabanky. Tatrabanka ponúkla 16 700 metrov štvorcových a potom pani Remišová zmenila podmienky. Súťaž vypísala na minimálne 18.756,44 m2 pre počet zamestnancov 1083, čím ponuku Tatrabanky vylúčila a ostali už iba dve ponuky od rovnakej finančnej skupiny.

Pri metroch štvorcových sa ešte pristavím, pretože Remišová absolútne odignorovala odporúčanie Útvaru hodnoty za peniaze. ÚHP  ministerke odporúčal prenajať priestory v rozsahu do 14 m2 na zamestnanca. Pre 1083 zamestnancov, ktorých Remišová uvádza v materiáli prerokovanom vládou SR by jej teda stačilo prenajať 15.162 m2. To je o 1585 m2 menej, než ponúkal ďalší účastník výberového konania. Ale Remišová vedela čo chce prenajať a tak ho zo súťaže vylúčila! Nakoniec prenajala o 5000 m2 viac – celých 20.130 m2 a odporúčanie ÚHP ignorovala. Na zamestnanca má tak takmer 19 metrov štvorcových.

Ale poďme opäť k prenájmom a k číslam, ktoré pani ministerke nesedia.

Keďže pani Remišová potrebovala peniaze na nákup osemtisícovej sedačky, 14 tisícového konferenčného stola, leňošiek pre vodičov s čiernymi, matnými a kovovými nožičkami, 120 eurových vešiakov a 1400 eurových dizajnových sedačiek, dohodla s prenajímateľom akože zľavu. Zľava spočíva v tom, že v prvom a druhom roku, teda v čase, keď bude ona ministerkou, bude za nájom platiť len približne euro za meter štvorcový a od roku 2024 jej nástupcovia doplatia aj jej prenájom. Lenže, táto zľava predraží celkovú zmluvu o viac ako milión, možno až tri, podľa výšky inflácie, pretože Remišovej nástupcovia budú platiť jej nájomné navýšené o inflačný koeficient.

Keďže presnú sumu, koľko napokon štát za nájom Remišovej ministerstva v Tower 115 zaplatí nepoznáme, nevieme o koľko presne Remišová okradla daňových poplatníkov. Vieme len, že oproti nájomným zmluvám, ktoré pani Remišová zdedila, a boli spolu na 31,3 mil. eur na 10 rokov, bude musieť štát zaplatiť minimálne 38 miliónov eur za nájom, plus doplatiť ďalší minimálne milión za vyššiu infláciu a takzvanú Remišovej zľavu, keďže jej nájomné budú platiť až ďalší ministri, plus ďalšie peniaze za sťahovanie, nové luxusné a dizajnové nábytky, kabeláž a inštalácie… Remišovej štúdia uskutočniteľnosti to vyčíslila na 2,37 milióna eur – ako jednorazové náklady, čiže už sme na sume MINIMÁLNE 41,5 milióna eur, čo je o 10 miliónov viac ako by to bolo, keby Remišová ministerstvo nesťahovala.

RIEŠENIE: Riešenia sú dve. Prvým je vypovedanie nájomnej zmluvy, čo nevidím veľmi reálne, lebo to by musel súhlasiť aj prenajímateľ, a úprimne, kto sa len tak ľahko vzdá desiatok miliónov eur. Druhým je zosobnenie škody pani Remišovej.

Všetky kauzy nájdete na www.51.kauz.sk

Kauza 51/51 – Ako dal jeden minister OĽANO druhému 1,4 mil. eur a konečne padla najhoršia vláda v histórii Slovenska

27.09.2023

V poradí poslednou, 51. kauzou je kauza, ktorá aj Hegerovu vládu definitívne poslala do politických dejín. Protikorupčná vláda, ktorá vraj bude na každého občana pozerať rovnako, vyrobila taký prúser, že to sa ustáť už nedalo. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal svojmu kolegovi z vlády Samuelovi Vlčanovi dotáciu vo výške 1,4 milióna eur. [...]

Kauza 50/51 – Ako Remišová nakupovala predražené vešiaky a leňošky pre šoférov s čiernymi matnými nožičkami

27.09.2023

Veronika Remišová bola ministerkou tri a pol roka a za ten čas napáchala škody za milióny. Zhnitou čerešničkou na jej skysnutej torte je nielen sedačka za vyše 8000 eur a rokovací stôl za viac ako 14 000 eur, ktoré si kúpila. Trochu sme sa spolu s Richardom Rašim popozerali v centrálnom registri zmlúv a zistili sme, že pani Remišová celé ministerstvo vybavuje [...]

Kauza 49/51 – Progresívny Šimečka má rovnakého sponzora ako Remišová

26.09.2023

Ak plánujete vo voľbách voliť Progresívne Slovensko, pozorne si pozrite toto video. Financuje ich človek, ktorý je kamarátom Andreja Kisku, ktorého súdia za daňové podvody a ktorý financoval Remišovej stranu Za ľudí. Nadácia Transparency International nedávno zverejnila zaujímavú informáciu. Jedným z najväčším donorov Progresívneho Slovenska je ten istý človek, [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Martin Dorčák

Slovensko potrebuje politikov, ktorým záleží na ľuďoch, nie bandu aktivistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 67
Celková čítanosť: 299475x
Priemerná čítanosť článkov: 4470x

Autor blogu

Kategórie